Toestemmingsverklaring
1. Uw gegevens in WGC Botermarkt
In WGC Botermarkt zijn we ervan overtuigd dat samenwerken tussen verschillende hulpverleners een betere zorg kan opleveren voor de patiënt.
Deze hulpverleners werken samen, overleggen en wisselen de nodige informatie uit. Deze informatie is opgeslagen in het elektronisch patiëntendossier. Het raadplegen of uitwisselen van informatie gebeurt enkel in functie van een betere zorgverlening en na instemming van patiënt.
Elke zorgverstrekker die kennis krijgt van persoonlijke en/of medische gegevens van de patiënt is gebonden aan het beroepsgeheim. Ook onthaal en andere medewerkers die vanuit hun taakomschrijving in contact kunnen komen met elementen uit het medisch dossier, zijn gebonden door geheimhouding naar derden die op geen enkele wijze bij uw behandeling betrokken zijn.
Ingeschreven patiënten aanvaarden dit soort uitwisseling van gegevens door het ondertekenen van de overeenkomst. De medewerkers van WGC Botermarkt garanderen dat actieve deling van informatie tussen zorgverstrekkers binnen het Wijkgezondheidscentrum met zorg gebeurt.
2. Anonieme gegevens van de groep ingeschreven patiënten in WGC Botermarkt
Eén van onze doelstellingen is om preventief en wijkgericht te werken. In functie daarvan is het belangrijk om een globaal beeld te hebben van onze patiëntenpopulatie en de gezondheidssituatie. Dit laat toe om gericht preventieve acties aan te bieden. Het geeft ook de mogelijkheid om patiënten gericht uit te nodigen voor preventieve acties, zoals de griepvaccinatie.
Ook de huisartsen in opleiding en stagiairs verbonden aan het WGC baseren zich voor hun eindwerk soms op deze gegevens om projecten uit te werken die onze praktijkwerking verbeteren.
Gegevens die hiervoor gebruikt worden, worden steeds vertrouwelijk behandeld en het aanbod naar preventie toe is vrijblijvend.
3. Anonieme gegevens van de groep ingeschreven patiënten voor externe partners
WGC Botermarkt is lid van de Vlaamse Vereniging voor Wijkgezondheidscentra. Deze VWGC beschikt over een studiedienst die gegevens verzamelt en analyseert. Het gaat daarbij om administratieve en medische gegevens over de ingeschreven patiëntenpopulatie in de Wijkgezondheidscentra.
Op die manier trachten we bepaalde zaken te begrijpen, maar ook naar overheden toe zaken aan te tonen. Alleen als we onze werking kunnen onderbouwen, staan we ook sterker naar deze overheden.
Deze gegevens zijn steeds anoniem. Het WGC waar de patiënt is ingeschreven verstrekt de gegevens aan de studiedienst, na anonimisering. Elk gegeven dat rechtstreeks leidt naar identificatie van een persoon (naam, adresgegevens, rijksregisternummer,…) wordt nooit doorgegeven.